Belgium Gelato Festival Challenge
Voor elke gepassioneerde ijsbereider in België biedt de Belgium Gelato Festival Challenge een uniek platform om zijn talenten te meten met de besten uit het vak. Pim Otten, Gelato & Pastry-adviseur bij Carpigiani Benelux en organisator van de Belgium Gelato Festival Challenge, geeft ons een kijkje achter de schermen van deze populaire competitie.
Inschrijving en voorbereiding
Pim benadrukt dat de belangstelling voor de wedstrijd groeit. "De wedstrijd is in de jaren enorm populair geworden, wij merken dat de wedstrijd steeds sneller vol zit. Daarom zou ik nu willen zeggen tegen de potentiële kandidaten, schrijf je zo snel mogelijk in en verzeker jezelf van een plek op het Gelato Festival." Voor de editie van 2025 is het deelnemersaantal vastgesteld op twintig, en de voorbereidingen beginnen vaak met een persoonlijk gesprek. Dit geeft de deelnemers de ruimte om hun creativiteit de vrije loop te laten, terwijl ze hun ideeën verfijnen en omzetten in unieke ijssmaken.
Op de wedstrijd dag
“Op de dag van de wedstrijd brengen de deelnemers hun zelf ontwikkelde ijsrecept mee. Deze worden ter plekke afgewerkt in Carpigiani’s professionele ijsmachines en voorzien van een garnering, waarna het ijs gepresenteerd wordt aan de jury. De jury proeft dan vervolgens het ijs en beoordeelt later op de dag de presentatie van het ijs in de vitrine," legt Pim uit.
Na de presentatie blijft het spannend; de jury proeft en beoordeelt alle creaties, maar het blijft nagelbijten tot de officiële prijsuitreiking later op de dag. In de tussentijd kunnen de deelnemers en supporters rondkijken op de Ranson Ice Days, waar leveranciers aanwezig zijn om de nieuwste producten en technieken te tonen. Het is de ideale gelegenheid om inspiratie op te doen en met vakgenoten en leveranciers in gesprek te gaan terwijl het aftellen naar de resultaten doorgaat.
Boost voor top 3 winnaars
Een plaats in de top 3 van de Belgium Gelato Festival Challenge betekent doorgaan naar de Europese finale, waar deelnemers uit heel Europa met elkaar zullen strijden voor een plek in de wereldfinale. "De impact van deze wedstrijd is enorm, vaak merk je gigantische boost voor de ijsbereiders die in de top 3 gekomen zijn," aldus Pim. Hij ziet de competitie als een waardevolle leerschool, waar deelnemers inspiratie opdoen en ervaring opbouwen die hun carrière en hun producten naar een hoger niveau kunnen tillen.
Tips voor succes
Voor degenen die nog twijfelen over deelname, heeft Pim een belangrijke tip: "Een zuurtje en wat frisse smaken doen het altijd goed. Wees trots op wat je maakt, neem de tijd om jouw recept te fine tunen en steek meer tijd in de smaak dan in de opmaak."
De Belgium Gelato Festival Challenge biedt niet alleen de kans om een titel te winnen maar geeft de deelnemers ook een uniek podium om hun passie en vakmanschap aan de wereld te tonen. Voor Pim Otten en zijn team bij Carpigiani is het een voorrecht om dit event mee te organiseren en deelnemers op weg te helpen naar mogelijk internationaal succes.
Schrijf je in voor de Belgium Gelato Festival Challenge 2025
Ben je een gepassioneerde ijsbereider die klaar is om je creaties met de wereld te delen? Schrijf je dan snel in voor de Belgium Gelato Festival Challenge 2025 dat zal plaats vinden op dinsdag 25 februari 2025 en zet jouw talent in de schijnwerpers! Meld je snel aan via het onderstaande formulier, want de plaatsen zijn beperkt.