‘Patisserie met een eigen twist’ lees je wanneer je naar de website surft.

GILL WALSCHAP (°1996) weet duidelijk wat ze wil en legde de lat vrij hoog voor zichzelf. Na een opleiding tot bakker-patissier-chocolatier aan Ter Groene Poorte in Brugge en stages bij Toon De Klerck en Manus in Antwerpen werd het snel duidelijk dat haar hart bij zoete zaligheden lag. Gesterkt door een extra stage bij Callebaut in het R&D-labo, besloot ze om de restaurantsector in te gaan.

Zilte*** in Antwerpen, Het Gebaar* van Roger van Damme en Nuance** in Duffel blinken op haar cv en brachten haar ervaring, inzicht en doorzettingsvermogen.
‘Koken en patisserie zijn totaal verschillend en het à la minute opbouwen van een puur product, op gevoel garen en afkruiden op smaak, heeft voor sommigen iets magisch. Desserten kun je beter benaderen vanuit het oogpunt van een chef, door bijvoorbeeld af te kruiden. Een recept met chocolade, daar hoort zout bij, een fruitmousse kan dan weer opgefrist worden met wat azijn ...’

‘Het verschil tussen een dessert en een taartje vind je in de ingrediëntenlijst, maar ook in de manier van brengen of serveren. De opbouw en de interactie met de tafelgast staan in schril contrast met een klassieke taart waar glans, krokantheid, stabiliteit en afwerking vallen of staan met hoe de klant het meeneemt en voor zichzelf serveert.’

De coronaperiode, inclusief de horecalockdowns, versnelde het parcours van Gill. In alle stilte, tussen twee lockdowns in, startte ze in bijberoep met het maken van desserten en taartjes voor een beperkte kennissenkring of verzorgde ze bescheiden babyborrels en verjaardagen. In 2021 kwam de doorstart met haar eigen bedrijfje, Zoet by Gill Walschap. Vandaag kun je haar boeken voor alle dessertgerelateerde events, bruiloften, feestjes en andere gelegenheden. Restaurants, brasseries en hippe koffiebars hebben de weg al gevonden naar Wintam, een bescheiden dorpje in de schaduw van Bornem.

Op Gills bucketlist vind je een eigen dessertenrestaurant, waar ze haar signatuurgerechtjes graag wil delen in een sfeervolle ruimte met mooi gedekte tafels en een vlotte bediening. Waar je jezelf een tweetal uur kunt onderdompelen in alle geneugtes en etiquette van een afternoontea. Taartjes en desserten sober en strak afgewerkt, waar tijd gestoken wordt in smaak en textuur en niet in overtollige tierlantijntjes zonder toegevoegde waarde: ‘less is more’.

De jonge generatie patissiers en keukenchefs weet heel goed wat er leeft in de maatschappij en is perfect op de hoogte van trends en innovaties. Voor Gill primeert het welzijn van de klant en ze zet zich in om zowel glutenvrije als lactosevrije desserten en gebak voor te stellen. Vegan is geen allergie of ziekte, maar een bewuste keuze. ‘Niets mis mee,’ zegt Gill, ‘maar first things first.’

Volg dit jong talent

Facebook: @zoetbygill

Instagram: @gillwalschap

www.zoetbygill.be