JENS VAN BOUWEL (°1991) koos niet voor de gemakkelijkste weg om zijn doel te bereiken. Hij wou en zou zelfstandig patissier worden. Een opleiding aan PIVA Antwerpen als patissier-chocolatier en een job bij Patisserie Manus in Brasschaat deden hem besluiten om zich zelfstandig te vestigen. Maar een te snel overgenomen bakkerij met te veel gebreken, stuurde Jens terug naar de realiteit en maakte dat het roer drastisch omgeslagen moest worden.

De restaurantwereld leek eerst aantrekkelijk en uitdagend, maar daar werd hij erbarmelijk betaald, dus keerde hij terug naar de basis. Bij Bakkerij Roscam in Ekeren leerde hij de zakelijke kneepjes van het vak: grotere runs draaien met voldoende vormen en stockeermogelijkheden, prijscalculaties maken, het belang inzien van een geoliede organisatie en planning.

Met zijn laatste spaarcenten en een rugzak vol ervaringen werd er in 2018 een vernieuwd startschot gegeven: Jens Patisserie in Oelegem werd een feit. ‘Na meerdere verbouwingen en technische ingrepen kunnen we vandaag spreken over een gezonde zaak. De bestaande maar niet echt renderende tearoom werd in fases afgebouwd en werd eerder als marketing of PR ingezet. Van daaruit postten de foodies hun ontbijt of gebakje op hun socialemediakanalen.’

In volle coronaperiode, in 2021, openden Jens en Juanita Lornoir, hun tweede zaak in Schilde. In dat nieuwe atelier met een strakke winkel kon Jens eindelijk zijn passie beleven. Met zelfgemaakte chocoladeartikelen, een fleurig en romig ijsassortiment, confituur, Franse patisserie, desembrood en viennoiserie. Kortom: een flinke doorstart. Hedendaags, puur en vers.

‘De uitdaging is om rationele producten aan te bieden met gezonde marges en zo min mogelijk ingekochte decoraties. Liever de betere ingrediënten gebruiken in het recept dan decoraties zonder toegevoegde waarde. Less is more: laat de grondstoffen spreken in plaats van onnodige versiering.’

‘De opkomst van de allergenen is een trend die blijft. In Schilde worden glutenarme, notenvrije en lactosevrije producten meegenomen in de ontwikkeling van aangepaste recepten en creaties. Bijscholen is een must. Vegan is nog niet aan de orde, maar we zijn op de hoogte van de mogelijkheden, beschikbare producten en vaktechnische beperkingen. De smaak primeert!’

‘De toekomst kan ons een gezonde levens- en businesskwaliteit brengen. Vandaag bedienen de twee winkels een uiteenlopend cliënteel, wat een breder assortiment toelaat. In de ene winkel verkoopt desembrood zeer vlot, de andere winkel houdt het bij klassiek wit of zevengranenbrood en bravere taartjes. De klassieke bakker met een assortiment van a tot z is niet meer van deze tijd, want de supermarkten bieden dezelfde notenkoeken, donuts en merkbroden aan. Maar wel met een andere prijszetting, waar de lokale bakker niet tegenop kan. De consument wordt daar gevoelig voor. Misschien zit er ooit opnieuw een lunch- en tearoom in. De hartige trend in onze sector is niet meer te stoppen en we moeten daar op de ene of andere manier op inzetten.’

Volg dit jong talent

Facebook: @lornoirschile

Instagram: @lornoir_schilde

www.lornoir-schilde.be